Puheenjohtajan näkemyksiä tes-tilanteesta

23.01.2023

Olen kaupan sopimusalatoimikunnan jäsenenä päässyt seuraamaan useita työehtosopimusneuvotteluja aitiopaikalta. Tänä talvena piti olla minulle ensimmäinen kerta, kun pääsisin seuraamaan neuvotteluja vain palkasta, ilman että pitää samalla tehdä kauppaa tes-kirjauksista. Kuten kaikki tiedämme niin ei se onnistunut. Kaupan liiton kanssa yhdessä allekirjoitetulla sopimuksella ei ollutkaan heille mitään arvoa.

Joten olemme taas tilanteessa, jossa pöydällä on koko työehtosopimus ja palkkaneuvotteluun kietoutuvat myös monet muut työehtoasiat kuten esim. perhevapaauudistus, minkä kohdalla työnantajapuoli onkin jo osoittanut kaikista kauniista puheistaan huolimatta, lähes avointa halveksuntaa työelämän tasa-arvoa kohtaan. Vaikuttaakin että työnantajalle tasa-arvo tarkoittaa lähinnä tasapäistämistä, ja sitäkin silloin kun siitä saadaan jotain taloudellista etua. Tämä tulee esiin, kun keskustellaan esim. lisätuntien tarjoamisesta tai palkan suhteesta ammattitaitoon.

Onneksi SAK on vihdoin herännyt siihen todellisuuteen, että työantajapuolella neuvottelut ovat tiukasti "kolmikannasta irtautuneen" elinkeinoelämän keskusliiton talutusnuorassa. Nyt luvassa toivottavasti on liittojen välistä tiivistä yhteistyötä, jota pidän välttämättömänä, jotta voimme vastustaa tehokkaasti työnantajapuolen tiukasti koordinoidusta toimintaa.

Loppujenlopuksi mielestäni ei kuitenkaan ole tärkeintä se miten tiukasti valtakunnansovittelijan luona esitetään vaatimuksia ja kuinka taitavasti ne perustellaan.Tärkeitä on se miten vahvasti työnantajaa saadaan painostettua ja se miten paljon työnantaja meidän yhteistä voimaamme pelkää.Kun työnantaja näkee, että työtaistelutoimenpiteet aiheuttavat enemmän taloudellisia- ja mainetappioita kuin mitä palkanmaksussa pihistely maksimoisi voittoja, on mahdollista saada reilu palkankorotus ja yhä useampien elää omalla työllään.

Joten kun lakon aika koittaa niin rohkeasti perseet penkkiin. Se on oma ja kaverin etu.

Taisteluterveisin
Lauri Iso-Lähteenmäki
Puheenjohtaja
Pam 003 ry.