PAM NUORET

20.06.2024

Arvoisa valtuuston väki ja muut kokousvieraat. Olen Lotta Alaye, olen Tampereelta ja Pirkanmaan Osuuskaupan kaupan puolen varapääluottamusmies sekä 003 eli Pirkanmaan kaupan osaston nuorisovastaava. 

Aloitin näissä molemmissa pesteissä nyt vuodenvaihteessa ja Pamin toimintaan lähdin mukaan vasta viime vuoden alussa kaupan lakkojen myötä. Tuntuu ihan uskomattomalta nyt seistä tässä puhumassa teille ja haluan sanoa, että olen äärimmäisen kiitollinen tästä mahdollisuudesta. 

Kirjoitin puheenvuoropyyntöön Pamin nuorten tilanne nyt ja tulevaisuudessa. Aiemmin käytettiin nimitystä Pamin nuorisopaneeli. Nyt kevään aikana nimi tälle toiminnalle on vaihtunut, uusi nimi on Pam nuoret. Idea nimen vaihdokseen tuli huhtikuun nuorten tapahtumassa nuorilta itseltään. Nimen muutos on mielestäni erittäin hyvä asia, koska paneeli-sana antoi täysin väärän kuvan toiminnastamme. Uskon, että tämä nimen muutos madaltaa nuorten valmiiksi jo korkeaa kynnystä lähteä toimintaan mukaan. 

Kun nuori jäsen liittyy Pamiin, hän liittyy automaattisesti alueeseen sekä omaan ammattiosastoonsa, Pam nuoriin taas täytyy kuitenkin liittyä erikseen. Pamin nettisivuilla on esitelty valtakunnallista nuorten toimintaa. Sivuilla on linkki lomakkeeseen, jonka kautta toimintaan liitytään mukaan. Pam nuorissa on korostettu sitä, että voit osallistua tai olla osallistumatta juuri niin paljon kuin pystyt ja haluat. Kun alueella, osastolla ja valtakunnallisessa toiminnassa ei ole vaatimuksia yksittäisen jäsenen toiminnalle, mietin, että mikä on syy sille, että valtakunnalliseen toimintaan täytyy erillisellä lomakkeella liittyä mukaan? Haluammeko rajata ns. aktiivit omaksi porukaksi, jos kuitenkin kaikki osallistuminen koulutuksiin ja tapahtumiin on täysin vapaaehtoista, aivan kuten alueilla ja ammattiosasoissakin? Kuten tiedämme, nuoria on vaikea saada liittymään liittoon. Nykyisellä toimintamallilla emme myöskään voi mitenkään varmistaa sitä, että he löytäisivät lisäksi tien Pam nuorten toimintaan. 

Toinen mieleeni nouseva asia on Howspacen käyttö Pam nuorissa. Howspace on alunperin tarkoitettu kokoustyöskentelyyn, eikä Pam nuorissa järjestetä sellaisia kokouksia, jotka edellyttäisi Howspacen käyttöä. Olisiko siis syytä miettiä käytännöllisempää alustaa Howspacen tilalle Nuorten Pamilaisten käyttöön? Heitän vielä ilmoille yhden alueeltamme nousseen hyvin keskeneräisen idean; teemavuodet Pamissa. Teemavuonna voisimme pistää ekstrapaukkuja, johonkin tiettyyn asiaan tavoiteohjelmassa. Yhtenä teemana voisi olla juurikin Pamin nuoret. Pam hakee säännöllisesti syksyä varten työelämätiedottajia. Voisiko ajatella myös Sessulle, nuorten toiminnasta vastaavalle, työparia tällaiseen määräaikaiseen projektiin Pam nuorten toiminnan panostukseen, mikäli vakituiseen pestiin ei ole mahdollisuutta? 

Tärkeimmät kysymykseni siis ovat: onko tarpeellista, että Pam nuorten toimintaan täytyy liittyä mukaan erillisellä lomakkeella? Keksittäisiinkö Howspacelle joku korvaava, nuoria lähempänä oleva alusta? Ja miten saisimme lisättyä resursseja Pam nuorten valtakunnalliseen toimintaan? Kiitos.

Lotta Alaye toimii myös osaston Nuorten ryhmän vetäjänä