Tulosta

Ajatuksia kaupan TES-neuvottelusta

 

 

Sopimusalatoimikunta on eri alueilta, omien alojensa kokeneista ay-aktiiveista valittu toimielin, joka toimii yhdessä liiton neuvottelijoiden kanssa, opastaen heitä ja tuoden kentän äänen työehtosopimusneuvotteluihin.
Tässä oman osastomme toimikunnan jäsenten ajatuksia viimeisimmästä TES-kierroksesta, yhdessä ja erikseen.

Sopimuskierros lähti tällä kertaa liikkeelle epävarmoissa olosuhteissa. Tai ehkä vastapuoli vain onnistui tavallista paremmin psykologisessa sodankäynnissä, luoden neuvottelujen alkuun mielikuvan, että heidän päämääränsä on ainoastaan romuttaa yleissitovat sopimukset kokonaan. Nyt tarkemmin ajatellen ei se edes, uhkailusta huolimatta, olisi ainakaan pienempien työnantajien etu.

Yleisellä tasolla pidämme tärkeimpänä uuden sopimuksen tekstimuutoksia, joita saatiin osa-aikaisten työntekijöiden aseman selkiyttämiseksi. Nyt laitettiin panoksia myös työhyvinvoinnin kehittämiseen, rahallahan emme paljoa tee, jos ei ole terveyttä siitä nauttia. Monia hyviä asioita jäi vielä taustalle hautumaan erilaisiin työryhmiin. Nämä eivät jäsenille näy ennen kuin joskus päätyvät työehtosopimukseen, mutta taustatyö on tärkeää ja jatkuu aina varsinaisten neuvotteluiden välillä.
Suurimpia pettymyksiä neuvottelijoille varmaankin on, että työnantajan suuret puheet paikallisesta sopimisesta kariutuvat lähes joka kerta luottamusmieslukkoon, eli työnantaja selkeästikään ei halua sopimusosapuoleksi tasavertaista neuvottelijaa, luottamusmiestä.

Erityisesti meitä lämmittää se, miten kentältä hyvin spontaanistikin sosiaaliseen mediaan nousseet videot ja haastattelut saivat työnantajapuolen ymmärtämään, että meillä on tahtoa ja voimaa taistella työpaikoilla. Tämä oli korvaamaton apu neuvottelupöydässä. Neuvottelujen kulun ratkaisevat viimekädessä työntekijät kentällä, kuten nytkin kävi. Tästä on hyvä jatkaa seuraaviin neuvotteluihin. Rivit tiiviiksi!

 

Janne JärvensivuJanne, Kaupan varasto

Kolmen kierroksen konkarina lämmittää vieläkin kikyn ehdoton poisjäänti edellisellä kierroksella.
Tällä kierroksella mieleen jäi päällimmäiseksi vastapuolen vaateet poistaa tai ainakin alentaa pyhä- ja muita lisiä.
Jäi fiilis, että kyseessä oli 50/60 torjuntavoitto. Yleisen linjan mukainen 2% palkkojen korotus oli hyvä juttu, erityisesti saatiin se myös lisiin, jotka ovat merkittävä osa palkkaa monilla työntekijöillä.

 

 

 

 

Tiina, kaupan esimiehetTiina Nieminen

Ei ole TES-kierrokset veljiä keskenään, Edelliskierroksella ehdittiin jo lakkovaroitus antaa, nyt erittäin vaikean alun jälkeen tultiinkin yhtäkkiä spurtilla maaliin.
Olen iloinen, että monen vuoden jälkeen myös lisät saivat korotuksen. Omaa sydäntäni lähellä on työhyvinvointi, ja näistä neuvotteluista nostaisin esiin tuplavapaiden lisäämisen.
Kyllä neuvottelutuloksen ratkaisi kenttä ja sen näkyvä työtaisteluvalmius.

 

 

Samu VirtaSamu, kaupan toimihenkilöt

Mietin neuvottelujen jälkeen kovasti, miten ja miksi kaupan alan työtä jatkuvasti halutaan halpuuttaa suhteessa inflaatioon ja elinkustannusten kasvuun, kun yritykset samalla takovat huipputuloksia. Toivon että osaamiseen ja suoriutumiseen liittyvä palkkauudistus antaa kaupan alan työntekijöille mahdollisuuksia parempaan palkkatasoon. Muuten olen tyytyväinen nopeisiin neuvotteluihin.
Pitäisi myös välillä pysähtyä miettimään mistä käymme neuvotteluissa kauppaa? Onko aina oikeat asiat vastapareina?
 

 

 

 

Lauri Iso-Lähteenmäki

 
Lauri, Kaupan toimihenkilöt


Päällimmäiseksi jäi mieleen sangen karujen lähtökuvioiden jälkeinen nopea neuvotteluratkaisu. Siihen pääseminen oli vielä pari viikkoa aiemmin tuntunut epätoivoiselta ja ajatukset olivat välillä koko neuvottelujärjestelmän kaatumisessa ja sen seurauksissa. Eihän lopputulos lähellekään täydellinen ole, mutta olen siihen tyytyväinen. En usko, että tällä kertaa lakkoilemalla olisi saatu niin paljon parempaa tulosta, että se olisi korvannut kaikkia haittoja. On ne meidän neuvottelijamme ja jäsenet aika tiukkoja tyyppejä.